Кафе Ti Amo SILVER

promo

Специално подбрана селекция от Арабика и Робуста, печена бавно и внимателно.
Съчетава типичен италиански вкус с прекрасен аромат и плътност.

14.10 лв без ДДС

За кафето

Любопитни факти около кафето

CoffeeЗнаете ли, че…

 • Култивираните кафеени дървета са ниски 4 - 5 метра, с тъмнозелени, лъскави листа. Цветовете са бели и ухаещи, а плодовете приличат и са с размерите на едра вишна.
 • Кафеените дървета виреят на температура около 21 градуса и загиват, ако тя падне под 8 градуса. Те дават реколта до 50 години, а за една година от дърво могат да се получат около 3 кг сурови зърна.
 • Нес-кафето или наричано още разтворимо кафе, се получава, като се извлече с вода кафеен разтвор от смляно, печено кафе. Този разтвор се прекарва през сушилни, където водата се изпарява и така се стига до твърдия, фин, разтворим във вода остатък - нес кафето.
 • От 100 кг печено кафе се получават 30 до 34 кг нес кафе.
 • При благоприятни условия на съхранение, добре изсушеното кафе може да запази своите качества до 13 - 14 години и повече.
 • Арабското кафе Мока придобива своите най-високи качества едва след 3 годишно съхранение.
 • Печеното кафе е нетраен продукт. Максималната трайност на печеното кафе е : В тенекиени кутии - до 12 месеца; в картонени кутии - 6 месеца; в книжни пакети - 3 месеца от деня на печенето.

История на кафето

CoffeeЗа родина на кафето спорят областта Кафа в Югозападна Етиопия и Йемен, а за произхода му се носят легенди. Според една от тях млад абисински пастир забелязал, че обичайно полусънното състояние на козите му се променя, когато пасат от плодовете на едно растение. Козите ставали необикновено активни. Младежът решил също да опита от тези плодове и те така му действали, че забравял за своите проблеми и се чувствал най-щастливия човек в Арабия. Монасите от близкия манастир забелязали доброто настроение на пастира и като разбрали за чудодейното влияние на тези плодове, започнали също да ги берат. Благодарение на тези зърна те много по-леко издържали на нощните бдения. Позната е и легендата за шейх Омар, лекар и свещенник, който живял като отшелник в пещера и лекувал идващите при него болни с отвара от благоуханните цветове и плодове на кафееното дърво.

Coffee В продължение на много векове кафето е било познато само в Арабския полуостров. През 17 век през Турция се е разпространило в Европа, а едва през 18 век френски моряци го пренасят в Америка, където сега се отглежда и произвежда почти 90 % от кафето в света.

През 1637 год. в Англия е открито първото европейско кафене. Оттогава, та до днес кафенетата са едни от най-популярните места за срещи от всякакъв характер. Те са изиграли важна роля в духовния и политически живот на Европа. В кафенетата са се събирали представители на политическия и интелектуалния елит, за да обсъдят както новините, така и своите идеи, мисли и чувства. Навярно това е една от причините на преклонението пред кафето да са посветени много художествени творби - поеми, песни, драми и комедии. Чашката кафе предразполага за приятелски, любовни и творчески и делови разговори. Много важни сделки се договарят и големи фирми се основават също на чаша кафе.

Действие на кафето

Coffee Благодарение на кофеина, който съдържа, кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно нараства честотата и силата на съкращенията на сърдечния мускул. Затова след употребата на кафе човек се чувства ободрен и дори малко напрегнат.
Има съставки в кафето, които в определена степен, подпомагат за разпадането на мазнините в организма.

Прясно свареното кафе не само ви събужда и ободрява сутрин. Ароматът му е в състояние да подпомогне организма в борбата му срещу рака и сърдечносъдовите заболявания. Според професора химик от Колифорнийския университет Шибамото, ароматът на кафето се дължи отчасти на химикали, които влизат в състава на силни противоракови антиокислители. Според него тези химикали в чаша прясно сварено кафе са равни на същите съдържащи се в три портокала.

Казват, че кафето действа благоприятно при отравяния с гъби, ожилвания от оси, пчели и др. При такива случаи се препоръчва след промивка на стомаха да се изпият 1 - 2 чаши студено кафе. Дъбилните вещества, които се съдържат в кафето влияят положително върху лигавицата на стомаха и червата и пресичат и утаяват отровните вещества.

Хората с повишено кръвно налягане не бива да пият кафе. Същото се отнася и за страдащите от исхемична болест на сърцето и атеросклероза. Не се препоръчва кафето за бременните, лесновъзбудимите и нервни хора, и за тези, които страдат от безсъние или язва на стомаха.

Съхранение и приготвяне на кафе

Coffee
 • За да има добър вкус, кафето се мели непосредствено преди приготвяне.
 • Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната
 • Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за тази цел.
 • Да се използва прясна вода, която се загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.
 • Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса.
 • Каничката, в която поднасяме кафето, предварително затопляме с гореща вода.
 • Кафето се приготвя непосредствено преди консумиране.
 • Не бива да се притопля вече изстинало кафе.
 • Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени буркани на сухо и тъмно.
 • Старо кафе, възстановява аромата си като се запече на силен огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване.
 • Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват свойствата на зърнестата му структура.
 • Бутилки, които са мазни, могат да се почистят, като в тях се налее смес от хладка вода и кафеена утайка.
 • С влажна утайка от варено кафе се почистват прашни килими.
 • Сухата утайка от кафе служи за излъскване на паркет.
 • Утайката от кафе може да се използва като тор за стайните растения.
 • Утайката, примесена със сапун или веро, служи за почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други.
 • Смляно кафе, поставено в хладилник, поглъща неприятните миризми.
 • Утайката от кафе може да се използва вместо тоалетни трици за почистване и измиване на лицето и ръцете